Do góry

Desery Przepis na:

Babka wielkanocna drożdżowa

Babka wielkanocna drożdżowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 842 Ocena: 16215

Dodano:

Odsłon: 3649

Drożdżowa babka to nieodzowny wypiek na Wielkanocny stół.

Składniki

  • 400 g mąki
  • 200 ml mleka 3,2 %
  • 40 g drożdży
  • Sól
  • 8 żółtek
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 50 g rodzynków
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy
  • Lukier cytrynowy:
  • 100 g cukru
  • 2 duże cytryny
  • 150 g cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 50 g płatków migdałów
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszałem drożdże z cukrem (1 łyżka). Kiedy stały się płynne, wlałem letnie mleko, dodałem 100 g mąki, szczyptę soli, dokładnie wymieszałem. Przykryłem ściereczką i odstawiłem w ciepłe miejsce.

    Kiedy rozczyn potroił objętość, a na powierzchni pojawiły się pęcherzyki, dodałem utarte z cukrem żółtka jajek oraz resztę mąki.

    Ciasto wyrabiałem przez około 20 min, po czym dolałem rozpuszczone masło, likier, esencję. Wyrabiałem do momentu, kiedy masło dokładnie połączyło się z ciastem. Dodałem skórkę cytrynową oraz rodzynki, wyrabiałem jeszcze kilka minut.

    Formę posmarowałem masłem, oprószyłem mąką, przełożyłem ciasto do formy. Foremkę odstawiłem w ciepłe miejsce.
    Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość, wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piekłem 45 min.
    Po tym czasie babkę wyjąłem z piekarnika i pozostawiłem w formie do całkowitego ostygnięcia.

    Przygotowałem lukier:
    Cytryny sparzyłem wrzątkiem.
    Skórkę starłem na drobnych oczkach. Z cytryn wycisnąłem sok.
    Do rondelka przelałem sok, dodałem cukier i 50 ml wody. Gotowałem do momentu, kiedy syrop zaczął gęstnieć.

    Cukier puder przełożyłem do miski, przy pomocy miksera zacząłem go powoli ucierać. Na niskich obrotach, powoli wlałem syrop, dodałem startą skórkę. Tak przygotowany lukier wylałem na ciasto. Posypałem płatkami migdałów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń