Do góry

Desery Przepis na:

Babka z ajerkoniakiem i krówkami

Babka z ajerkoniakiem i krówkami

Autor: sereberko80

Przepisów i artykułów: 615 Ocena: 8746

Dodano: 29.03.2013

Odsłon: 6398

Wielkanoc bez babki, to nie Wielkanoc :-) u mnie w tym roku babka pyszna, puszysta, wilgotna z nutką ajerkoniaku i krówek :-) (dzisiaj dodałam zdjęcie tak na szybko, jutro postaram sie dodać z polewą :-) ) - proporcje na dużą blachę z kominkiem

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Krówki pokroić w niewielkie kawałki. Obsypać je mąka aby nie sklejały się ze sobą i aby nie przykleiły się do foremki. Margarynę utrzeć mikserem z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując po kolei wbijać jajka, następnie cienkim strumieniem wlewać ajerkoniak i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec do masy wsypać krówki i wszystko wymieszać łyżką. Foremkę na babkę z kominem posmarować tłuszczem i dokładnie posypać bułką tartą - jest to konieczne aby krówki opadając nie przykleiły się do dna, wtedy babkę trudno wyciagnąć. Piec w 175ºC przez ok. 60 min. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dorcia41 02 kwietnia 2013 Wow pyszności, teraz zabieram do ulubionych żeby w sobotę ją upiec :)))) 5-ka z dużym pluskiem pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 30 marca 2013 dziękuję dziewczyny za miłe komentarze i życzę zdrowych, spokojnych i "pysznych" Świąt :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 29 marca 2013 Sreberko kto widział tak kusić;-))) Ajerkoniak i krówki litości:-))) Do ulubionych zabieram bo połączenie smaków raz ciekawe dwa w moim guście:-)) Super 6 i wesołych świąt.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 29 marca 2013 nawet bez polewy ładnie się prezentuje, bardzo ciekawy przepis jeszcze takiej babki nie robiłam dlatego zabiera do ulubionych i zostawiam 6 :))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń