Do góry

Desery Przepis na:

Babka z bakaliami

Babka z bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Babka z bakaliami"

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • po 1 łyżeczki kardamonu
  • gałki muszkatołowej
  • mielonych goździków
  • 200 g brązowego cukru
  • 150 g miękkiej margaryny
  • 3 jajka
  • po 70 g su szonych fig
  • daktyli
  • rodzynek
  • gruszek
  • po 70 g orzechów laskowych
  • migdałów
  • 150 ml słodkiego wina lub soku winogronowego
  • 100 ml rumu
  • lukier
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Figi, daktyle oraz gruszki pokrój na mniejsze kawałki (2 łyżki posiekanych gruszek odłóż). Przełóż do rondelka, dodaj rodzynki oraz wino lub sok, zagotuj. Następnie wlej rum, wymieszaj, odstaw na ok. 30 minut. 100 ml płynu odlej a owoce osącz. 

  2. Margarynę z cukrem zmiksuj na puszystą masę. Wciąż miksując, dodawaj po jednym jajku. Następnie w kilku porcjach dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem i przyprawami oraz 100 ml odlanego płynu, zmiksuj.

  3. Na koniec dodaj bakalie i posiekane orzechy oraz migdały (kilka w całości odłóż), dokładnie wymieszaj. Formę z kominkiem posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.

  4. Wlej ciasto. Piecz 40-50 min w temperaturze 180°C. Wystudzone udekoruj lukrem, gruszkami, orzechami i migdałami.

  5. 90 minut. Porcja: 280 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń