Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Słodkie cztery pory roku", którą wygrałam w konkursie Tesco.
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 154
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 303
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1530
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 154
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 303
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1530
Składniki
Przygotowujemy formę na babkę, najlepiej taką z kominkiem. Smarujemy ją margaryną i obficie posypujemy bułką tartą. Masło ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, nadal miksujemy, dodając stopniowo po jednym jajku. Jeśli masa jest już puszysta, o jednolitej konsystencji, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wlewamy mleko i dodajemy szczyptę soli. Całość ponownie miksujemy, do momentu uzyskania lejącego, ale dość gęstego ciasta. Teraz do połowy ciasta dodajemy kakao i mieszamy.
Na spód formy wlewamy jasne ciasto, na nie małymi porcjami wykładamy ciasto ciemne. Przy pomocy widelca mieszamy lekko te dwa ciasta, aby ciemne nieco przeniknęło w głąb formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez mniej więcej 1 godzinę, najlepiej sprawdzić czy jest upieczone za pomocą drewnianego patyczka, takiego do szaszłyków. Jeśli wbity do ciasta patyczek jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone. Babkę odstawiamy do przestudzenia, wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy sos z kukułek. Do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy cukierki i połamaną na kawałki czekoladę. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu, aż kukułki się rozpuszczą. Gorący sos odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Serek mascarpone ucieramy w miseczce, następnie małymi porcjami dodajemy zimny sos kukułkowy, nie przestając mieszać serka. Gotowym sosem obficie polewamy naszą babkę.
Smacznego.