Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka ziemniaczana"
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 40
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 57
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 677
Szybka i smaczna
Odsłon: 11240
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 286
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 40
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 57
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 677
Szybka i smaczna
Odsłon: 11240
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 286
Składniki
Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Boczek wrzuć na teflonową patelnię, smaż na niezbyt dużym ogniu. Gdy się wytopi i zrumieni, dodaj kiełbasę oraz cebulę, smaż od czasu do czasu mieszając, aż cebula uzyska złotawy kolor. Przestudź.
Ziemniaki obierz, umyj. Zetrzyj na tarce na małych oczkach lub w malakserze. Do startych ziemniaków dodaj mąkę, majeranek, tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka oraz zawartość patelni. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem (masa powinna mieć konsystencję budyniu).
Żaroodporne naczynie lub blaszaną foremkę posmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Wlej masę ziemniaczaną (powinna sięgać maksymalnie do połowy naczynia), wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C, piecz ok. 90 minut. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia możesz zwiększyć temp. do 200°C, aby wierzch babki ładnie się zrumienił. Naczynie wyjmij z piekarnika, odstaw na ok. 15 min i dopiero pokrój. Podawaj z kefirem, jogurtem, zsiadłym mlekiem, dipem jogurtowo-czosnkowym lub sosem grzybowym.
140 minut Porcja: 300 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie