Do góry

Dania główne Przepis na:

babka ziemniaczana z boczkiem

babka ziemniaczana z boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 17

Dodano:

Odsłon: 3712

chrupiąca i pachnąca babka ziemniaczana

Składniki

  • 3 kg ziemniaków moze byc mniej
  • 1 kg boczku swiezego
  • 3 cebule
  • smalec
  • ew kiełbasa
  • 2 jajka
  • pieprz sol i odrobinę majeranku
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ziemniaki ścieramy na tarce jak do placków. Boczek kroimy w kostke kiełbasę tez i przesmazamy lekko rumieniąc. Dodajemy 2 cebule pkkrojone w kostkę i chwilę jeszce smazymy na smacu! dodajemy calosc do ziemniaków. Ścieramy całą cebulę ,dodajemy jajka oraz przyprawy Blaszkę smarujemy smalcem wlewamy ziemniaki i kładziemy na góre kawałki smalcu.( takie wiórki.) wstawiamy do piekarnika temp.180-200 stopniC i pieczemy 1,5 godz musi byc zrumieniona z wierzchu.mozna polać sosem grzybowym lub pieczarkowym i surówka.

  2. przepis na sos grzybowy!!!

  3. grzyby suszone gotujemy az bedą miekkie> jesli są swieze to ok 30 min gotowac następnie wyjąc grzyby posiekać drobno nie wylewac wody!!!wrzucic spowrotem do wywaru dodac łyżkę masła ,cebulkę, podsmazyć na masle i dodac do sosu następnie posolić ,dodac smietanę ,najlepiej słodką doprawić pieprzem ,solą i odrobiną magi rozrobic mąkę z wodą i zagęscić sosik.i gotowe

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń