Do góry

Dania główne Przepis na:

Babka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i cebulą.

Babka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i cebulą.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 494 Ocena: 3311

Dodano: 08.09.2017

Odsłon: 17265

Pora wykopek ziemniaków się zaczęła, zatem sezon ziemniaczany czas zacząć :) Na początek sezonu ziemniaczanego postanowiłam upiec prawdziwą babkę ziemniaczaną. Upieczona babka jest bardzo smaczna na drugi dzień, podsmażona na oleju, podana z kwaśną , gęstą śmietaną i bazylią :) Polecam :)

Składniki

  • ziemniaki 7 szt.
  • jajka kurze 3 szt.
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • kasza manna 3 łyżki
  • kilka plastrów wędzonego boczku 25 dag
  • kiełbaska śląska 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • śmietana 12 %
  • Bazylia
  • sól morska 1 łyżka
  • majeranek 2 łyżki
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę.

  2. Dodajemy sól, mąkę, kaszę manną.

  3. Wbijamy jajka.

  4. Dodajemy pozostałe przyprawy.

  5. W między czasie smażymy pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę i cebulę.

  6. Gdy boczek, kiełbasa i cebula się podsmaży, dodajemy całą zawartość z patelni do ciasta i dokładnie mieszamy.

  7. Smarujemy formę silikonową tłuszczem, wlewamy chochlą ciasto i wkładamy do piekarnika.

  8. Pieczemy na drugiej półce od dołu z termoobiegiem 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  9. Musimy także piec do ładnego zarumienienia się babki.

  10. Upieczoną babkę studzimy.

  11. Ostudzoną babkę wyjmujemy z formy. Przykrywamy telerzem formę i razem z talerzem odwracamy do góry dnem,babka sama wyjdzie z formy.

  12. Babka ziemniaczana w przekroju.


  13. Babka smaczna jest podsmażana na drugi dzień.

  14. Usmażoną babkę podajemy z kwaśną , gęstą śmietaną i bazylią.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 września Ale pychotka, niezłego smaka narobiłaś w sobotnie południe :))

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 08 września piękna ta baba :) nigdy takiej nie jedliśmy,choć słyszeliśmy o niej wiele;chętnie spróbujemy :) Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń