Do góry

Desery Przepis na:

Babki z makiem

Babki z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Babki z makiem"

Składniki

  • 3 dag drożdży
  • 150 ml mleka
  • 10 dag cukru
  • 40 dag mąki
  • 2 jajka
  • żółtko
  • 2 op. cukru waniliowego
  • cytryna
  • 6 dag masła
  • 30 dag masy makowej
  • 20 połówek moreli z puszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże pokrusz, rozetrzyj w kubeczku z połową ciepłego mleka, łyżką cukru oraz łyżką mąki. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiej. Dodaj pozostały cukier (2 dag odłóż), 2 żółtka, 1 op. cukru waniliowego oraz skórkę z połowy cytryny.

  2. Na koniec połącz z rozpuszczonym masłem i wyrośniętym zaczynem. Zagnieć ciasto, odstaw na 30 minut. Ponownie zagnieć i odstaw na 30 min. Rozwałkuj na płat, wytnij 20 kółeczek. Wylep nimi formy do tartaletek, brzegi posmaruj jajkiem.

  3. Do każdej formy nałóż masę makową i połówkę moreli. Piecz 20 min w 180 st. Pozostałe białko ubij z resztą cukru i drugim cukrem waniliowym. Ozdób babki.

  4. Czas ok. 60 min; porcja – 200 kcal, cena 1 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń