Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babki z makiem"
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 31
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1025
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 338
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 31
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1025
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 338
Składniki
Drożdże pokrusz, rozetrzyj w kubeczku z połową ciepłego mleka, łyżką cukru oraz łyżką mąki. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiej. Dodaj pozostały cukier (2 dag odłóż), 2 żółtka, 1 op. cukru waniliowego oraz skórkę z połowy cytryny.
Na koniec połącz z rozpuszczonym masłem i wyrośniętym zaczynem. Zagnieć ciasto, odstaw na 30 minut. Ponownie zagnieć i odstaw na 30 min. Rozwałkuj na płat, wytnij 20 kółeczek. Wylep nimi formy do tartaletek, brzegi posmaruj jajkiem.
Do każdej formy nałóż masę makową i połówkę moreli. Piecz 20 min w 180 st. Pozostałe białko ubij z resztą cukru i drugim cukrem waniliowym. Ozdób babki.
Czas ok. 60 min; porcja – 200 kcal, cena 1 zł.Źródło: Świat kobiety