Do góry

Desery Przepis na:

badam burfi...

badam burfi...

Autor:

Przepisów i artykułów: 471 Ocena: 15579

Dodano:

Odsłon: 8885

burfi to rodzaj indyjskich słodyczy robionych z mleka krowiego oraz cukru. Jest wiele odmian tego deseru. Burfi mogą leżeć przez tydzień a w lodówce nawet kilka miesięcy ja robiłam ze 3 godziny temu i już zjadłam;)

Składniki

  • 1/3 kubka mleka
  • kubek migdałów (miałam w płatkach)
  • 2 łyżki ghee lub masła niesolonego
  • pół szklanki cukru
  • szczypta kardamonu
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko, cukier, migdały należy zmiksować przy pomocy blendera (mleka powinno być wystarczająco, by umożliwiło połączenie składników). Na patelni rozgrzać ghee na średnim ogniu i gdy się roztopi wrzucić masę migdałową. Podgrzewać cały czas mieszając. Gdy zacznie nieco gęstnieć (po ok. 6 minutach) należy dodać szczyptę kardamonu. Podgrzewać kolejne 2-3 minuty cały czas mieszając.

  2. Masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od patelni, wtedy zdejmujemy ją z ognia i mieszamy jeszcze ok. minutę, dwie drewnianą łyżką. Blachę lub tackę smarujemy dobrze masłem i wykładamy burfi. Kształtujemy masę szpatułką i rękoma w prostokąt. Możemy posypać masę kawałkami np. migdałów, pistacji i lekko docisnąć. Zostawiamy masę na 20 minut do przestygnięcia. Po tym czasie kroimy ostrym nożem burfi w romby lub prostokąty. Zostawiamy do ostygnięcia w pokojowej temperaturze

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń