Do góry

Śniadania Przepis na:

Bagietka z tapenadą oraz serem ziołowo-czosnkowym Merci Chef!

Bagietka z tapenadą oraz serem ziołowo-czosnkowym Merci Chef!

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 32

Dodano:

Odsłon: 1828

Złota, chrupiąca skórka i puszysty środek... Bagietka jest jednym z symboli Francji. Do tego fantastyczna pasta tapenada z oliwek i kaparów popularna w Prowansji oraz serek kozi Merci Chef!

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. - 250 g mąki pszennej - 10 g soli - 25 g drożdży - szklanka ciepłej wody Wszystkie składniki połączyć. Najpierw miksować je około 3 minut do połączenie się składników. Później przełożyć ciasto na blat oprószony mąką i zarabiać do uzyskania elastycznej i gładkiej masy. Po wyrobieniu przełożyć do wysmarowanej olejem misy i odstawić na minimum 24 godziny do lodówki.

  2. Wyjąć ciasto minimum 40 minut przed planowanym pieczeniem. Podzielić je na 3 części. Z każdej uformować dość długą bagietkę (30-40 cm).

  3. Bagietki naciąć nożykiem lub żyletką. Piec je na blaszce wyłożonej papierem 30 minut w 230 *C. Muszą być złote i twarde. Gwarantuję, że środek będzie puszysty ;-)

  4. - 250 g mąki pszennej - 10 g soli - 25 g drożdży - szklanka ciepłej wody Wszystkie składniki połączyć. Najpierw miksować je około 3 minut do połączenie się składników. Później przełożyć ciasto na blat oprószony mąką i zarabiać do uzyskania elastycznej i gładkiej masy. Po wyrobieniu przełożyć do wysmarowanej olejem misy i odstawić na minimum 24 godziny do lodówki.

  5. Wyjąć ciasto minimum 40 minut przed planowanym pieczeniem. Podzielić je na 3 części. Z każdej uformować dość długą bagietkę (30-40 cm).

  6. Uformowane bagietki odstawić w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia. Warto oddzielić bagietki od siebie (ułożyć je na suchej szmatce, tworząc pomiędzy nimi fałdkę z materiału).

  7. Bagietki naciąć nożykiem lub żyletką. Piec je na blaszce wyłożonej papierem 30 minut w 230 *C. Muszą być złote i twarde. Gwarantuję, że środek będzie puszysty ;-)

  8. Tapenada - 45 g oliwek czarnych - 10 g kaparów - 2 przetarte ząbki czosnku - łyżka oliwy z oliwek - sól, pieprz do smaku Składniki pokroić bardzo drobno. Połączyć je, ucierając widelcem razem z oliwą i przyprawami.

  9. Bagietkę pokroić. Można ją podpiec w piekarniku, ale moja była jeszcze świeża i ciepła. Nałożyć serek i tapenadę. Delektować się ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń