Do góry

Dodatki Przepis na:

Bagietki

Bagietki

Autor: andalmatiner

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 254

Dodano: 28.03.2018

Odsłon: 205

Składniki na 2 szt.

Składniki

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka masła extra
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej w temperaturze pokojowej
  • 8 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 550
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Mleko zagotuj razem z masłem i cukrem.

    2. Przelej do miski, dodaj wodę i lekko przestudź (około 10 minut).

    3. Dodaj świeże drożdże i wymieszaj.

    4. Dodaj sól i 1 szklankę mąki pszennej, wymieszaj.

    5. Ciągle mieszając dodaj resztę mąki.

    6. Bardzo energicznie wymieszaj (możesz użyć miksera), aż ciasto będzie gładkie (ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące - takie ma być).

    7. Dużą miskę dobrze posmaruj olejem i przełóż do niej ciasto.

    8. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (powinno podwoić swoją objętość).

    9. Bardzo ostrożnie (by ciasto nie "opadło"), przełóż je na stolnicę, przekrój na pół.

    10. Delikatnie uformuj bagietki, długości około 30 - 40 cm każda.

    11. Przenieś je na natłuszczoną blachę i poczekaj 30 minut, by podrosły.

    12. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230ºC.

    13. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia spryskaj piekarnik wodą (para wodna tworzy piękną skórkę na bagietkach).

    14. Włóż bagietki do piekarnika i piecz 10 minut.

    15. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz, aż będą rumiane około 10 minut (lekko "postukane" od spodu będą brzmiały głucho).

    16. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 29 marca Schrupałabym jeszcze ciepławe z masełkiem.....mniam! Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń