Do góry

Śniadania Przepis na:

Bagietki

Bagietki

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1242

Dodano:

Odsłon: 124

Bagietki przygotowałam według przepisu z książki „Pieczywo siostry Marii” Bagietki w oryginale są z nadzieniem czosnkowym, pominęłam ten dodatek (przepis podaje z nadzieniem)

Składniki

  • Ciasto: 3 i 1/2 mąki pszennej 50 ml cieplej wody 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 10 g suszonych drożdży
  • Nadzienie: 1/3 kostki masła 5-6 ząbków czosnku ,ewentualnie łyżka posiekanych dowolnych ziół ( natka pietruszki ,kolendra ,szc
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cieple mleko wymieszać z cukrem i rozpuścić w nim drożdże (można dosypać do mąki bez rozpuszczania w mleku ) Do miski wsypać mąkę ,dodać soli ,wlać mleko z drożdżami i wodę , wymiesza .Ciasto zagniatać, aż stanie się gładkie i elastyczne i przestanie sie kleić do rąk (10-15 min )
    Miskę z ciastem przykryć i odstawi w cieple miejsce na godzinę do wyrośnięcia(powinno podwoić swoją objętość )

  2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice i jeszcze raz zagnieść. Podzielić na cztery równe części i z każdej utoczyć wałek długości i grubości bagietki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

terwol 09 czerwca Duzy plus nie tylko za bagietki, ale i za "caloksztalt" :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń