Do góry

Dodatki Przepis na:

Bagietki jogurtowe

Bagietki jogurtowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2065

Dodano:

Odsłon: 271

Nie potrzeba wielu składników, by przygotować pyszne, chrupiące, domowe bagietki. Smakują świetnie nawet z samym masełkiem. Przepis zaczerpnięty ze strony www.domowe-wypieki.pl .

Składniki

  • Mąka - ok. 400 g
  • Jogurt naturalny - 250 ml
  • Drożdże - 20 g
  • Cukier trzcinowy - 2 łyżeczki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • 1 jajko - do posmarowania
  • Czarny sezam - do posypania
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy zaczyn z drożdży, cukru, 3 łyżek mąki i 50 ml wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.

  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jogurt i wlewamy nasz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia (podwoi swoją objętość).

  3. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na pół i formujemy dwie bagietki (uprzednio smarując ręce olejem, wówczas ciasto nie będzie kleiło nam się do rąk). Uformowane bagietki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy je na kolejne 10 minut. Po wyrośnięciu nacinamy bagietki, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń