Do góry

Desery Przepis na:

Bajaderka

Bajaderka

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 672

Dodano:

Odsłon: 11057

Czy przytrafił się Wam kiedykolwiek zakalec? Jeśli tak to to jest szansa na uratowanie nieudanego wypieku. Nawet jeśli nie przepadacie za bajaderkami, to te domowe są naprawdę smaczne:)

Składniki

  • 600g ciasta (tego nieszczęsnego zakalca co nam nie wyszedł)
  • 100g kwaśnego dżemu
  • 1,5 łyżki spirytusu z wanilią(domowa wersja, spirytus z laską wanilii stoi w szafce jako ratunek w nagłych wypadkach)
  • 30g masła
  • 40g migdałów mielonych
  • 50g cukru pudru
  • 50g kruszonego ziarna kakaowca (opcjonalnie, żeby były chrupiące kawałki wewnątrz ciasta)
  • wiórki kokosowe do obtoczenia kulek
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski miksera lub zwykłej, jeśli ciasto będzie wyrabiane ręcznie pokruszyć nieudany wypiek.

    Dodać dżem, spirytus, miękkie masło, migdały mielone, cukier puder oraz ziarno kakaowe i wyrabiać, aż do momentu otrzymania plastycznej masy.

    Z bajaderkowego ciasta uformować kulki i obtoczyć w wiórkach kokosowych.

    Odstawić do lodówki do schłodzenia na min. 1 godzinę. Bajaderki staną się wówczas twardsze.

  2. uwagi:

    Jak to bywa w przypadku bajaderek, każde wychodzą trochę inaczej w smaku. Znaczenie ma baza, czyli co chcieliśmy upiec, a nam nie wyszło;)

    Jeśli ciasto jest bez czekolady proponuję dodać kakao, chociaż może blond bajaderki też mogłyby być ciekawe.

    Klasycznie do bajaderek dodaje się rum, u mnie tym razem został zastąpiony wanilią, ponieważ całego się zdążyłam pozbyć, a bajaderki są zazwyczaj nieplanowane ;)

    Do ciasta można wmieszać dodatki jakie tylko dusza podpowiada. Mogą to być rodzynki, suszone owoce, orzechy, kruszone ziarno kakaowca, herbatniki i wiele innych smakołyków.

    Ciasto po wyrobieniu jest miękkie, więc dopiero po posiedzeniu w lodówce nabiera odpowiedniej konsystencji.

    Dżem proponuję kwaskowaty, ja użyłam tym razem porzeczkowego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń