Do góry

Desery Przepis na:

BAJADERKA

BAJADERKA

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 53

Dodano:

Odsłon: 1778

cóz w cukierniach dominuja bajaderki w formie kuli...ja proponuję na kruchyn spodzie z blaszki...czyz trzeba zachwalac że palce lizac :))

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. a więc do roboty: makę z proszkiem posiekac z margaryną i cukrem i jajami czyli kruche ciasto. w oryginalnym przepisie jest upiec dwa placki- mi sie nie chce i pieke jeden i zaraz po wyjeciu jak jest jeszcze letni przekrawam na 2 równe częsci.

  2. gdy ciasto przestygnie ( jest letnie) jeden placek rozkruszamy w makutrze tu najlepiej sie rozdrabnia, do rozdrobnionego ciasta dodajemy kakao rum mleko marmoladę bakalie...wyrabiamy, ma byc to masa nie kruszaca się tylko taka jak plastelina.( zawsze by masa wyszła kleista mozemy nieco dodac marmolady czy mleka...czegos mokrego)

  3. na pierwszy placek zawsze smaruję deliktanie dzemem jakimś ma to być cos w rodzaju kleju :) na to wykladam masę bajaderkowa i wyrównuję calość. jezeli ktos ma potrzebe lub lubi moze polac placek polewa czekoladowa lub inna czy tez lukier. wg uznania

  4. polecam i zycze smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 24 lutego 2010 Dziękuję i przy najbliższej okazji wypróbuje.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bobara 24 lutego 2010 blaszka cos z przedziału: 32/21 cm lub 30/20 cm
z drugiej strony patrzac im mniejsza blaszka tym gubsze ciasto....im wieksza tym cieńsze...jak kto woli ja uzywam tych z tego przedziału co napisalam,.
pozdrawiam i zycze smacznego

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 23 lutego 2010 Jeśli palce lizać, to muszę zrobić, tylko upiekę dwa placki bo wątpię czy uda mi się przekroić kruche ciasto. Jeszcze pytanko- jak duża blacha?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń