Do góry

Desery Przepis na:

Bajaderka z chili, czerwonym pieprzem i whisky

Bajaderka z chili, czerwonym pieprzem i whisky

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1327

Dodano:

Odsłon: 79

Ciasto z resztek w nieco odmienionej wersji i raczej tylko dla dorosłych.

Składniki

  • Bajaderka: około 250 g okruchów ciasta (u mnie kruche) łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu 200 g gorzkiej czekolady 100 ml mleka
  • Wierzch: 100 g orzechów pekan 2 łyżki miodu szczypta soli płatki chili do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozpuszczamy w mleku. Do rozpuszczonej czekolady wlewamy whisky i mieszamy do połączenia składników. Czekoladę wlewamy do okruchów ciasta, wsypujemy pieprz dokładnie mieszamy, tak by masa czekoladowa dokładnie pokryła kawałeczki ciasta.
    Masę bajaderkową wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy do zastygnięcia.

    Gdy masa zastyga przygotowujemy orzechy w miodzie. Na suchą patelnię wykładamy pekany, lekko je solimy dodajemy miód i chwilę karmelizujemy. Orzechy w miodzie przekładamy na bajaderkę. posypujemy płatkami chili. Ponownie odstawiamy w chłodne miejsce by ciasto zastygło.

    Ciasto kroimy ostrym nożem na niewielkie kwadraty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń