Do góry

Przekąski Przepis na:

Bajaderki

Bajaderki

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 1950

Dodano:

Odsłon: 6469

Bajaderki są proste i szybkie do przygotowania a przy okazji można do nich wykorzystać ciastowe resztki i przemycić troszkę zdrowych składników. Te małe, wilgotne, słodkie kuleczki z czekoladowym wnętrzem bogatym w bakalie zaspokoją podniebienie niejednego łasucha!

Składniki

  • pół paczki herbatników pełnoziarnistych
  • mała paczka biszkoptów
  • dwie garście płatków owsianych
  • garść siemienia lnianego w ziarnach
  • słoiczek gęstego dżemu - u mnie z czarnej porzeczki
  • 4-5 łyżek śmietany lub jogurtu greckiego
  • kilka kropel aromatu do ciast - migdałowy lub rumowy lub oba :)
  • duża łyżka masła orzechowego
  • garść wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżki ciemnego kakao
  • 100 g mieszanki studenckiej - lub ulubione orzechy - posiekane
> 6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do większej miski kruszymy herbatniki i biszkopty. Dodajemy płatki owsiane, siemię lniane, kakao,aromat i kokosy i całość mieszamy. Następnie dodajemy dżem, jogurt lub śmietanę i masło orzechowe - mieszamy jeszcze raz dokładnie łącząc składniki. Odstawiamy na pół godzinki do lodówki aby całość się schłodziła i po tym czasie formujemy małe kulki. Można całość obtoczyć w czekoladzie, orzechach lub wiórkach kokosowych. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń