Do góry

Desery Przepis na:

Bajaderki

Bajaderki

Autor: MEGI110278

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 3923

Dodano: 02.04.2013

Odsłon: 8444

Małe słodkości czyli zbieranina różnych różności - resztek bakalii itd... Ja wykorzystałam do bajaderek pozostałe ciasto z wielkanocnego zajączka :-) ,ale można je zastąpić czekoladowymi herbatnikami.

Składniki

  • Zmielone ciasto czekoladowe ( miałam 1 litrowy słoik)
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 4 łyżki miodu
  • 1 szkl rumu
  • 1/2 szkl słonecznika
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • posiekane suszone 4 morele i 4 śliwki
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych i włoskich
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Skórkę,morele i śliwki zalać rumem i odstawić na noc. Następnego dnia do miski wsypać ciasto,słonecznika,migdały,orzechy i namoczone bakalie razem z alkoholem,dodać masło,wlać miód...wyrabiać ręką na gładką masę.Ciasto powinno mieć konsystencje plasteliny.Jeżeli jest za suche można dodać 2-3 łyżki jogurtu bądź serka homogenizowanego. Formować niewielkie kule i układać na papilotkach. Można polać czekoladą.Ja zostawiłam ciastka bez polewy,ponieważ są ciekawe...kontrast między czekoladową masą i bakaliami wygląda zachęcająco ;-)

  2. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń