Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bajkowe muffinki"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 135
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 396
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 437
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 135
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 396
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 437
Składniki
Całe jajka wbij do miski, wlej maślankę naturalną. Masło rozpuść, ostudź, dodaj do jajek z maślanką. Całość zmi ksuj. Dalej miksując, stopniowo dodawaj do płynnych składników cukier oraz mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i naturalnym gorzkim kakao.
Czekoladę zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodaj do ciasta. Raz jeszcze całość wymieszaj. Przygotuj foremki na muffiny. Wyłóż je papilotkami. Napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Foremki wstaw do piekarnika. Piecz muffiny około 25 minut w temp. 200 st.
Kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dosypuj cukier waniliowy. Umyj, osusz i rozgnieć widelcem kilka malin. Dodaj je do bitej śmietany. Jeszcze chwilę ubijaj razem. Puszystą masę przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciśnij na zimne muffiny. Posyp cukrowymi ozdobami.
12 porcji, czas ok. 40 min; porcja – 280 kcal, cena 1,30 zł.
Jeśli masz więcej czasu, przygotuj bitą śmietanę w różnych wersjach smakowych. Podziel ją na porcje i połącz z różnymi owocami (np. malinami, jagodami), startą na tarce czekoladą, wiórkami kokosowymi lub naturalnym gorzkim kakao.Źródło: Świat kobiety