Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bakaliowe kluski z makiem"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 354
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 415
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 726
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 354
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 415
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 726
Składniki
Mak wsypujemy na sitko, płuczemy. Dwa razy przelewamy wrzącą wodą. Dobrze osączamy.
Następnie trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Ucieramy z miodem i rdzeniem wanilii. Mieszamy z orzechami, migdałami. Dodajemy rodzynki, figi i skórkę pomarańczową.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną masła. Odcedzamy. Mieszamy z przygotowaną masą makową.
Przed podaniem potrawę można włożyć do formy żaroodpornej, przykryć piórkami masła i zapiec w temperaturze 200°C. Następnie udekorować.
Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji około 1,60 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 390 kcal, Białko 11,7 g, Tłuszcz 16 g, Węglowodany 46 gŹródło: Rewia