Do góry

Desery Przepis na:

Bakaliowiec

Bakaliowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 485

Dodano:

Odsłon: 27825

Pyszny bakaliowiec ala wilgotny keksik. Przepis również zdobyczny.

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 6 jabłek pokroić w kostkę, wsypać 1 szklankę cukru i odstawić do czasu aż jabłka puszczą sok (około 15 - 20 min.

  2. Wbić 3-4 jajka, wsypać 2 szklanki mąki wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i 1 łyżeczką sody.

  3. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.

  4. Wsypać bakalie (ja dodaję paczkę mieszanki keksowej, rodzynki i orzechy), wszystko delikatnie wymieszać.

  5. Ciasto wyłożyć do foremki keksowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.

  6. Piec około 1 godziny w temperaturze ok. 200 stopni. Żeby ciasto nie spaliło się od góry przykrywam pergaminem. Temperatura jednak zależy od piekarnika.
    (Przepis dostałam od koleżanki).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 21 października 2017 Znam ten placek pod nazwą "placek włoski" - przepis z "Poradnika Domowego" z lat ... 80 XX w. Zaczynałam robić go rano przed pjściem do pracy - jabłka obrane, pokrojone w kostkę zasypane cukrem plus bakalie - do lodówki. Po powrocie z pracy - kończyłam. Bardzo lubię to ciasto. POLECAM.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

luki70 21 maja 2010 Znam to ciasto pod nazwa "jablecznik rzynski" Jest naprawde pyszne i łatwe w przygotowaniu.U mnie w domu znika w ciagu jednego dnia.Polecam przepis dodany przez Jolusie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Vinaroz 21 maja 2010 a jajka wbija sie bezposrednio do miski z jablkami czy najpierw jaja sie osobno bije tak jak na biszkopt ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Vinaroz 21 maja 2010 a jajka wbija sie bezposrednio do miski z jablkami czy najpierw trzeba je ubic same tak jak na biszkopt ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

danjolka5 21 maja 2010 czy to jest całkiem bez tłuszczu żadnego?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milusia1604 03 kwietnia 2010 Jeszcze go nie piekłam ale po świętach spróbuję.Jeśli jest wilgotny to musi być smaczny.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jolusia 29 marca 2010 Cieszę się i bardzo dziękuję, chociaż nie ja go wymyśliłam. Moi domownicy też uwielbiają to ciasto. Pozdrawiam serdecznie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 29 marca 2010 Upiekłam dziś w foremce na babkę - tak wspaniałego i zarazem banalnego w przygotowaniu ciasta dawno nie jadłam. Gratuluję!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 29 marca 2010 jak dla mnie rewelacja lubię jak jest dużo bakali 5-teczka

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jolusia 28 marca 2010 Oczywiście że sok dodać. Najlepiej jabłka zasypać cukrem w dużej misce a później dodawać składniki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń