Do góry

Desery Przepis na:

Bakaliowy budyń

Bakaliowy budyń

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 563

Dodano:

Odsłon: 1426

Wpadają niespodziewani goście i co??Szybki przegląd szafek w kuchni i mam:)Szybko i smacznie.Dla tych, którzy lubią mocny, bakaliowy smak w okresie świąt:)

Składniki

  • budyń waniliowy zwykły taki be z cukru, 3 szt.
  • mleko 3,2%, 1,5 litra
  • olejek migdałowy mały, 1
  • cukier (wg przepisu na opakowaniu budyniu)
  • 3 łyżeczki masła
  • bakalie wg uznania (ja miałam orzechy włoskie,rodzynki i skórkę pomarańczową)
  • płatki migdałowe do przyozdobienia na koniec
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale z doświadczenia radzę dać troszkę mniej mleka.Budyń gotujemy z dodatkiem masła i olejku migdałowego.

  2. Po zestawieniu z ognia do gorącego budyniu dodać wszystkie bakalie tak po solidnej garści i dokładnie wymieszać.

  3. Budyń przełożyć do 6 miseczek lub pucharków,posypać płatkami migdałowymi i podać jeszcze ciepły gościom:)Moi byli uraczeni zapachem i smakiem świąt zawartym w tym prostym deserku:)

  4. Oczywiście można dodać takie bakalie jakie się ma a przed posypaniem płatkami migdałowymi polać jakimś sosikiem owocowym lub karmelowym i posypać pokruszoną czekoladą,albo wykonać inną wariację z budyniem w roli głównej wg własnego pomysłu.Pozdrawiam i życzę smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 09 grudnia 2012 Takiego budyniu jeszcze nie jadłam.Mam dużo bakalii więc niedługo zrobię:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń