Do góry

Dania główne Przepis na:

Baked beans – fasola pieczona w pomidorach

Baked beans – fasola pieczona w pomidorach

Autor:

Przepisów i artykułów: 271 Ocena: 2642

Dodano:

Odsłon: 156

Tytułowa baked beans jest jednym z podstawowych składników tzw. angielskiego śniadania, które dawniej serwowało się na ciepło w brytyjskich domach. Jakie śniadania jada się w zaciszu angielskich kuchni obecnie – tego nie wiem. Pewnie takie, jak wszędzie na świecie. A to owsianka, a to jajecznica, a to zdrowy koktajl, a to wiele innych śniadaniowych wariantów. Angielskie śniadanie jest dziś (jako jedna z opcji) serwowane w hotelach, pensjonatach, na statkach pasażerskich. Wszystkie jego składniki, w tym także i baked beans, są dostępne w ramach śniadaniowego bufetu w opcji all inclusive na wczasach i wycieczkach. baked beans tradycyjnie była podawana tuż obok kiełbasek i bekonu – nie było potrzeby przygotowywania jej na bazie mięsa. Dziś niektórzy kucharze gotują i pieką fasolkę w sosie pomidorowym z wkładką mięsną – wędliną, wzorując się zapewne na fasolce po bretońsku. A to jest błąd! Bo baked beans zawsze stanowiła warzywny dodatek do tłustego mięsnego śniadania “prawdziwych facetów”. Dlatego fasolka pieczona w sosie pomidorowym jest idealnym tradycyjnym daniem dla wegetarian, a nawet i dla wegan. Na śniadanie, obiad i kolację – zależnie od dodatków.

Składniki

  • 400 g drobnej fasoli, najlepiej białej (ewentualnie 3-4 puszki fasoli – po odcedzeniu fasolki powinno być około 1 kg)
  • 4 duże cebule
  • 2 puszki (u mnie domowe słoiki) krojonych pomidorów
  • 250 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka wędzonej papryki (nie jest to dodatek konieczny, ale bardzo dobrze współgra z pieczoną fasolką w pomidorach)
  • opcjonalnie – płaska łyżeczka papryki ostrej, chili (do smaku i wedle upodobań – można pominąć)
  • olej do smażenia (4-5 łyżek)
  • 1-2 łyżki sosu Worcester albo sosu sojowego
  • sól, pieprz, czosnek (2-3 ząbki) do smaku
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Fasolę zalej na noc wodą, niech się moczy. Następnie ugotuj prawie do miękkości.
    Jeśli chcesz, by gotowana fasola nie powodowała sensacji gastrycznych, koniecznie zajrzyj na blog - znajdziesz tam znakomity i wielokrotnie przetestowany sposób gotowania fasoli/

  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Podsmaż ją na oleju do lekkiego zezłocenia – cebula ma zmięknąć, ale nie zbrązowieć.

  3. Teraz dodaj kawałki pomidorów z puszki/kartonu/słoika oraz przyprawy – paprykę ostrą i wędzoną, czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię, tymianek, majeranek. Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj na małym ogniu przez jakieś 20 minut. Już na początku procesu duszenia włącz piekarnik (180 stopni + termoobieg albo 200 stopni góra/dół). Pod koniec duszenia sosu dodaj Worcestershire lub sos sojowy oraz pieprz, sól i koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze przez chwilę.

  4. Do gotowego sosu pomidorowego dodaj odcedzoną fasolę. Wymieszaj dokładnie i przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania.

  5. Piecz fasolkę przez około 45-50 minut. Baked beans jest gotowa, gdy lekko przyrumieni się na brzegach i sos przestanie być rzadki.

  6. Gotową upieczoną fasolę możesz podać na obiad lub kolację – na przykład z pieczonymi oddzielnie ziemniakami. Albo z chlebem tostowym oraz różnymi smakołykami na śniadanie. Niektórzy smakosze nakładają pieczoną fasolkę na grzankę – można jeść i tak. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń