Do góry

Dania główne Przepis na:

Bakłażan. Faszerowany bakłażan.

Bakłażan. Faszerowany bakłażan.

Autor: Wiech_K

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 3816

Dodano: 24.02.2014

Odsłon: 13977

Bakłażan to dość ciekawe warzywo. Nie dość, że wygląda niepospolicie, to jeszcze niepospolicie smakuje. A nafaszerowany innymi warzywami i serem feta - to pełny obiad. Mieszkańcy południa Europy zajadają się tym cały rok. A my co? Od macochy? Też zjemy...

Składniki

  • dwa średnie bakłażany
  • cukinia (nieduża)
  • cebula (najlepiej czerwona, średniej wielkości)
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • 3 - 4 pomidory suszone
  • natka pietruszki
  • tymianek (łyżeczka suszonego lub kilka gałązek świeżego)
  • Sól morska
  • ostra papryczka
  • łodyga selera naciowego
  • pół paczki sera typu feta (ok. 10 dag)
  • oliwa do smażenia
  • dołożyłem (niekoniecznie) mięso z dwóch kurzych udek
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Bakłażany przekrój wzdłuż na połowy, posyp obficie solą i odstaw na 45 minut do godziny, aż puszczą sok.
    Wytrzyj dokładnie papierowym ręcznikiem.

  2. Łyżką (np. do lodów) wydrąż miąższ z bakłażanów. Porkój go w kostkę. Cukinię przetnij wzdłuż na ćwiartki i pokrój na ok. centymetrowe kawałki. Cebulę, czosnek, seler naciowy i pomidory suszone pokrój dość drobno, papryczkę bardzo drobno (jeżeli nie lubisz zbyt ostrych potraw - usuń pestki.

  3. Cebulę, czosnek i seler zeszklij na rozgrzanej oliwie.





    Jeżeli wolisz danie mięsne - dodaj pokrojone w drobną kostkę mięso kurczaka (opcjonalnie). Smaż, aż mięso się zrumieni.

  4. Dodaj resztę warzyw i duś na małym ogniu, aż wszystkie będą miękkie.
    Dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą i duś jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.

  5. Dodaj pokruszoną fetę, wymieszaj i poczekaj chwilę, aż ser się rozpuści.
    Gdyby masa warzywna okazała się zbyt gęsta, możesz podlać odrobiną wody lub (lepiej) białego wina.

  6. Usmażonymi warzywami nafaszeruj połówki bakłażanów i zapiekaj w piekarniku (200 stopni, góra - dół) ok. 30 minut, aż bakłażany będą miękkie.
    Można posypać jeszcze górę startym parmezanem - będą lepsze. Ale niestety, ktoś mi wyjadł z lodówki... ;-)
    Podawaj gorące, może być w towarzystwie surówki z pomidorów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Giga71 26 stycznia 2015 Pierwszy raz jadłam bakłażana i razem z mężem się nim zachwycaliśmy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń