Do góry

Przekąski Przepis na:

Bakłażan przekładany

Bakłażan przekładany

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6771

Dodano:

Odsłon: 15501

Smaczne i zdrowe danie. Bakłażan inaczej oberżyna lub gruszka miłości, to warzywo, które warto często używać w domowym menu, ponieważ posiada niezwykłą moc w walce z wolnymi rodnikami

Składniki

  • 2 średnie bakłażany
  • 1 cebula, 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • ser twarogowy /może być mascarpone/ z ziołami w plastrach "Pilos"
  • SÓL, PIEPRZ, ZIOŁA PROWANSALSKIE
  • 3 łyżki oleju
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bakłażany pokroić na równe plastry, posolić i zostawić na 15 minut, a następnie wypłukać pod wodą, wysuszyć papierowym ręcznikiem i krótko obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju.

  2. Pomidory pokroić na plastry, cebulę na cienkie plastry, a paprykę na paseczki.

  3. Folię aluminiową rozłożyć na blasze, a na niej kolejno plaster bakłażana, pomidora, cebuli, paprykę, delikatnie oprószyć solą, pieprzem i ziołami, na wierzch położyć plaster sera i jeszcze raz powtórzyć kończąc na serze.

  4. Wstawić do nagrzanego do 200st.C piekarnika i piec 10 minut. Gorące podawać z ciemnym pieczywem. SMACZNEGO! Zdjęcie potrawy zrobiłam przed upieczeniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 07 grudnia 2012 Nie pamiętam kiedy jadłam bakłażana.Czas go przyrządzić z Twego przepisu:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń