Do góry

Przekąski Przepis na:

Bakłażan zapiekany

Bakłażan zapiekany

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 362

Dodano:

Odsłon: 14829

Bakłażan i pomidor - najlepsze połączenie!

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bakłażana kroimy w plasterki, solimy i odstawiamy na ok 30 minut. Odsączamy nadmiar wody, smażymy na patelni na odrobinie oleju.

  2. Pomidory kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, umieszczamy w garnku i gotujemy ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, można też dorzucić oregano.

  3. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy (cienko) sosem pomidorowym, układamy plasterki bakłażana tak by na siebie zachodziły. Na warstwę bakłażana wykładamy połowę sosu pomidorowego i połowę sera. Następnie kolejną warstwę bakłażana tak samo jak poprzednią, drugą połowę sosu i sera.

  4. Pieczemy w piekarniku ok. 15-20 minut w 180 stopniach.

  5. Jeżeli zrezygnujemy ze smażenia bakłażanów, gotową zapiekankę trzeba piec troszkę dłużej - ok 30-40 minut, uważając by ser się nie przypiekł.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pixi 15 września 2011 SUPER PRZEPIS TYLKO JA DODAJĘ WIĘCEJ CZOSNKU:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

beataw34 24 sierpnia 2011 do ulubionych!napewno wyprobuje,bo uwielbiam baklazan :)
przepis prosty ale slinka leci:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń