Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bakłażanowa sałatka"
Polecam.
Odsłon: 251
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 649
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 100
Polecam.
Odsłon: 251
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 649
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 100
Składniki
czas ok. 30 min; porcja – 160 kcal, cena 2,40 zł
Bakłażana umyj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Pokrój go w cienkie plastry, oprósz solą i odstaw na kilkanaście minut. Gdy warzywo puści sok, opłucz plastry i osusz papierowym ręcznikiem.
Przygotowane plastry ułóż na tacce do grillowania lub na ruszcie w piekarniku, skrop odrobiną oleju. Piecz 5-10 min. Zdejmij, ostudź. Cebulę obierz, poszatkuj.
Kolorowe pomidorki opłucz starannie, pozostaw do ocieknięcia. W zależności od wielkości pomidorków, pokrój je w plasterki lub przekrój na połówki. Umyj i osusz bazylię. Oberwij listki.
Na dużym talerzu lub czterech mniejszych porozkładaj upieczone plastry bakłażana. Posyp cebulą. Na wierzchu ułóż dekoracyjnie kolorowe pomidorki i listki bazylii.
Na sos wymieszaj pozostały olej z 1-2 łyżeczkami musztardy oraz łyżeczką ziół prowansalskich. Dopraw go do smaku solą i pieprzem. Polej sałatkę.Źródło: Świat kobiety