Do góry

Przekąski Przepis na:

Bakłażanowe roladki w pomidorowym sosie

Bakłażanowe roladki w pomidorowym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 750

Dodano:

Odsłon: 2720

Potrawa z kuchni śródziemnomorskiej. Pełna słońca i zapachów.

Składniki

  • 2 bakłażany (duże)
  • 2 krążki mozzarelli
  • 12 listków bazylii lub szałwii
  • 12 plasterków, cieńkiej surowej wędzonej szynki np. parmeńskiej
  • sól, pieprz i wykałaczki
  • 1/2 kg pomidorów
  • 3 zóbki czosnku
  • garść bazyli
  • 3 łyżki oliwy
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. *Bakłażany kroimy na cienkie najwyżej 3 milimetrowe plastry ( z jednego bakłażana powinno wyjść 6 plastrów)
    Solimy je z obydwu stron i zostawiamy na 20 minut aż zmiękną.
    *Każdy z krążków Mozzarelli kroimy na 6 części.

  2. *W miarę elastyczne plastry bakłażana pieprzymy, kładziemy na niego plasterek szynki, liść bazylii lub szałwii, kawałek mozzarelli.
    Wszystko zwijamy w roladkę i przebijamy wykałaczką.

  3. *Zrobione roladki układamy w żaroodpornym naczyniu. Po bokach kładziemy pokrojone w ćwiartki pomidory wymieszane z bazylią i rozdrobnionym czosnkiem. Wszystko to zraszamy oliwą.
    *Pieczemy w piekarniku w temp 200 stopni przez 20-25 minut.

  4. ps.Zamiast Mozzalelli można dodać kozi ser.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń