Do góry

Dania główne Przepis na:

Bakłażany faszerowane makaronem

Bakłażany faszerowane makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 9200

Dodano:

Odsłon: 2950

Bakłażany faszerowane makaronem

Składniki

  • 2 średnie bakłażany
  • 150 g makaronu
  • pół czerwonej papryki
  • 2 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • pół łyżeczki poszatkowanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż i nacinamy nożem od strony miąższu (tak, żeby nie przeciąć skórki). Skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia i miękkości (potrwa to mniej więcej 25 minut), studzimy. Po tym czasie, z bakłażanów wydrążamy miąższ (można go dodać do farszu). Makaron gotujemy al dente (czyli nieco krócej niż jest na opakowaniu). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, rozdrobniony czosnek, smażymy chwilę. Pomidory sparzamy, pozbywamy się skórki, kroimy w kostkę, dorzucamy do smażących się warzyw. Wszystko doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem, gotujemy ok 5 minut. Makaron mieszamy z warzywami i faszerujemy nim bakłażany. Jegomości wrzucamy do piekarnika na kolejne 20 minut, do 180 stopni. Przed podaniem posypujemy natką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń