Do góry

Przekąski Przepis na:

Bakłażany faszerowane makaronem

Bakłażany faszerowane makaronem

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1649 Ocena: 38145

Dodano: 16.09.2016

Odsłon: 1206

Oryginalnie sięgnęliśmy do bloga Kardamonovy. Wspaniałe połączenie smaków, lekko podrasowaliśmy (bo akurat w lodówce były takie produkty), bo warto samemu też coś z siebie dać. Tak na ten przykład...jak piszemy to i tamto, nie znaczy, że "trza" to dodać...bo nie wszystko nam podchodzi do gustu.

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 150 g makaronu
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • oliwa z oliwek do skropienia bakłażana
  • 1 ugotowane udko z kurczaka
  • 2 łyżki oleju (do smażenia)
  • szczypiorek
  • sól
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż. Za pomocą nożyka do jarzyn nacinamy je wzdłuż, od strony miąższu, uważając by nie naciąć skóry. Następnie skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieczemy około 30 min w temperaturze 180°C, studzimy i wybieramy miąższ przy pomocy łyżeczki.

    Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.

    Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, po chwili dodajemy drobno pokrojony czosnek, smażymy chwilkę by czosnek się nie przypalił, dodajemy passatę i poszarpane mięso z kurczaka, oprószamy tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy chwilę.

    Do sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i faszerujemy nim połówki bakłażanów.

    Jegomości (Oj! Podoba nam się! :P) wrzucamy do piekarnika na 20 min (180°C).

    Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń