Do góry

Dania główne Przepis na:

Bakłażany z mazarella

Bakłażany z mazarella

Autor: anioleczek324

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 41

Dodano: 21.03.2011

Odsłon: 1300

Coś lekkiego i sytego

Składniki

  • bakłażany, 2 duże
  • puszka pomidorów pelatti, 2 szt.
  • mozarella, 3 kulki
  • cebula, 1 duża
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • pęczek świeżej bazylii
  • oliwa
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie.

  2. Dodać pomidory i porwane listki bazylii, zagotować.

  3. Doprawić do smaku i gotować jeszcze ok 30min, az sos zredukuje sie o połowe. Gdy będzie gotowy zmiksowac blenderem

  4. Bakłażany pokroić w plastry, oprószyć solą i pozo nstawić na 15 min, aby się spociły.

  5. Sok wytrzeć papierowym ręcznikiem i zgrilować bakłażany na patelni na oliwie.

  6. Do naczynia żaroodpornego wlać sos pomidorowy, ułożyć częśc bakłażanów, a na nich po plasterku mozarelli. Ponownie zalać sosem i układać bakłażan ser bakłażan i sos aż do wyrobienia.

  7. Zapiekać ok 30 min w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kamasutra 22 marca 2011 Lubię bakłażany pod każda postacią,Twój przepis podoba mi się!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń