Do góry

Desery Przepis na:

Bananowa rozkosz

Bananowa rozkosz

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 597

Dodano:

Odsłon: 6423

Ostatnio chodziło za mną ciasto z bananami. W pierwszej kolejności miał być kopiec kreta, ale po przemyśleniu doszłam do wniosku, że ' bananowa rozkosz ' będzie o wiele lepsza i nie myliłam się. Ciasto znikło bardzo szybko, po prostu się tego nie spodziewałam. Spróbujcie, a sami się przekonacie.

Składniki

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • cukier puder do smaku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 5 bananów (w zależności od wielkości)
  • 3 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe
  • dżem porzeczkowy lub z czarnego bzu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier. Następnie żółtka i wymieszać. Na samym końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać łyżką drewnianą.

    Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piec do tak zwanego suchego patyczka. Biszkopt wyciągać z formy dopiero wtedy, kiedy wystygnie.

    Śmietanę kremówkę mocno schłodzić. Ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder do smaku. Żelatynę namoczyć i rozpuścić. Lekko ostygniętą (nie gorącą!) wlewać małym strumieniem do śmietany, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Gdy zacznie się lekko ścinać wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu, posmarowany wcześniej dżemem z czarnej porzeczki i wyłożony bananami.

    Pierwszą warstwę śmietany przykryć drugim biszkoptem. Rozsmarować pozostałą część śmietany. Na wierzch wyłożyć galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 750 ml wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń