Do góry

Desery Przepis na:

Bananowiec

Bananowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 394 Ocena: 4652

Dodano:

Odsłon: 2139

Pyszny :)

Składniki

  • Biszkopt;
  • 4 jaja, 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa bananowa;
  • kostka miękkiego masła
  • 3 banany, 2 galaretki cytrynowe + 2 szklanki wrzątku
  • Wierzch;
  • 1 duży banan
  • 1 galaretka krystaliczna+ 1 szklanka wrzątku
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki na tortownicę o śr. 24 cm.

    Biszkopt;

    Oddzielić białka od zółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku, na końcu łyżka po łyżce przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Nie miksować długo. Wystarczy do połaczenia składników.
    Piec na tortownicy wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia.
    150* 20 minut bez termoobiegu.
    Gdy na biszkopcie wyrośnie górka, należy ją ściąć.

    masa;

    Banany należy rozgnieśc widelcem. Masło zmiksowac do białości i dodawać stopniowo zgniecione banany. Do masy wlać zimne rozpuszczone galaretki. Masę wstawić do lodówki, aby lekko stężała.
    Dopiero taką można wylać na biszkopt.

    wierzch;

    Banana cienko pokroić i poukładać na wierzchu, zalać tężejącą galaretką.

    Całość włożyć do lodówki na dwie godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń