Desery Przepis na:
Bananowiec z lodówki

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 146
Dodano: 13.03.2009
Odsłon: 2702
Składniki
- galaretki cytrynowe Dr Oetker, 3 op.
- żółtko, 1 szt.
- cukier puder, 0,5 szkl.
- masło, 15 dag
- banany, ok. 6 szt.
- okrągłe biszkopty, 1-2 op.
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Zrobić 2 galaretki z połową wody zalecanej w przepisie na opakowaniu. zostawic do ostygnięcia. Utrzec masło, dodać żółtko i cukier. Banany obrać, rozgnieść widelcem (jeden zostawić do ozdoby). Do utartej masy maślanej dodać ostudzone, ZACZYNAJĄCE TĘŻEĆ galaretki, mizgę bananową - wymieszać dokładnie mikserem.
-
Dno formy (ja używam tortownicy) wyłożyc biszkoptami, zalać TĘŻEJĄCĄ masą bananową, wstawić do lodówki.
-
Przygotować 1 galaretkę (z 3/4 wody). Zastygłe ciasto wyjąć z lodówki, ozdobic plasterkami banana (można dać też np. brzoskwinie z puszki... i inne owoce) , zalać tężejąca galaretką, wstawić do lodówki.
Komentarze do przepisu (0)