Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Banany w puszystym cieście"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 178
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 417
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 449
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 178
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 417
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 449
Składniki
ok. 40 minut • Porcja 258 kcal • Koszt porcji ok. 2,90 zł • Przepis na 4 porcje
Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z cukrem i likierem bananowym na puszysty krem. Następnie delikatnie wmieszaj przesianą mąkę.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i wymieszaj z żółtkowym kremem.
Banany obierz ze skórki, poprzekrawaj na połowy i zanurzaj w przygotowanym cieście.
Do głębokiej patelni wlej tyle oleju, żeby banany się w nim zanurzyły. Do gorącego wkładaj banany w cieście i smaż powoli ze wszystkich stron.
Usmażone wykładaj na talerz wyłożony grubym ręcznikiem papierowym, żeby wchłonął się tłuszcz z głębokiego smażenia.
Jeszcze ciepłe pokrój w grube plastry i podziel na porcje (po trzy połówki na jedną).
Pomarańczę obierz, podziel na cząstki, usuń białe błonki. Podawaj banany polane miodem. Do każdej porcji dołóż cząstki pomarańczy i po czubatej łyżce kwaśnej śmietany.Źródło: Kobieta i życie