Do góry

Desery Przepis na:

Banany z pieprzem i trawą cytrynową

Banany z pieprzem i trawą cytrynową

Autor: KORAL

Przepisów i artykułów: 148 Ocena: 1456

Dodano: 17.02.2017

Odsłon: 217

Dzisiaj przystawka delikatnie słodka i ostra jednocześnie z odrobiną świeżości podkreśloną przez nutę cytryny i limonki

Składniki

  • obrany banan 180 g
  • mąka kukurydziana do panierki
  • cięta suszona trawa cytrynowa
  • pieprz
  • sok i skórka z limonki
  • ok. 15 g masła i kilka kropel oliwy
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do krojenia dobrze jest użyć metalowej krajalnicy do frytek. Banany kroimy w 1,5 cm plasterki, od razu skrapiamy sokiem z limonki.

    Potem posypujemy większą szczyptą pieprzu i znaczną ilością ciętej trawy cytrynowej.

    Następnie z obu stron dość obficie posypujemy mąką kukurydzianą.
    Na patelni rozpuszczamy masło z kilkoma kroplami oliwy.

    Na rozgrzany tłuszcz rozkładamy plastry bananów i smażymy na średnim ogniu.

    Delikatnie przekładamy na drugą stronę, krótko podsmażamy i osączamy na ręczniku papierowym.
    Podajemy posypane startą skórką z limonki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń