Do góry

Dania główne Przepis na:

Bandurjanki bieszczadzkie.

Bandurjanki bieszczadzkie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1226 Ocena: 14357

Dodano:

Odsłon: 749

Bandurjanki są to placki ziemniaczane z twarogiem, podane przełożone sałatką. Placki pochodzą z kuchni Podkarpacia.

Składniki

  • Placki:
  • ziemniaki 60 dag
  • twaróg 25 dag
  • kurze jajko 1 szt.
  • czosnek 1 ząbek
  • papryka ostra mielona 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy do smaku
  • bazylia 1 łyżeczka
  • olej do smażenia
  • Sałatka:
  • śmietana gęsta 12% 1 - 2 łyżki
  • Ogórek
  • rzodkiewki 3 szt.
  • seler naciowy 1 łodyga
  • pomidorki koktajlowe 4 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Sałatka:

    W czasie kiedy ciasto na placki dojrzewa robimy sałatkę. Do miseczki umieszczamy pokrojone w kostki ogórek, rzodkiewki, seler naciowy i pokrojone w połówki pomidorki, dodajemy śmietanę 12%. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku, wszystko mieszamy.

  2. Placki:

    Ziemniaki ścieramy przez duże oczka,dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, ostrą paprykę, czosnek, pieprz, sól, bazylię oraz twaróg.

  3. Wszystkie składniki mieszamy aż do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na około 20 minut żeby dojrzało.

  4. Smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, gdy placki po obu stronach będą złociste i chrupiące.

  5. Usmażone placki podajemy przełożone zrobioną sałatką.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 14 marca Zapomnialam napisac ze scieram placki nazwyklej tarce ziemniczanej Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosynka 14 marca Podtwierdzam, sa bardzo smaczne. Robie takie placki juz chyba 40 lat. Po raz pierwszy jadlam na wiosce pod Uzgorodem, ze swojskim twarogiem.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń