Do góry

Przekąski Przepis na:

banica

Przepis dnia 2010-07-04
banica

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 527

Dodano:

Odsłon: 47962

to jest potrawa, ktora bardzo czesto bulgarskie mamy czy babcie robia swoim dzieciom lub wnukom przed wyjsciem do szkoly... wersja na slono, jak dla mnie rewelacyjne zwlaszcza do piwa. to przepis wydarty mojej mamie, ktora jest wielka fanka tej potrawy

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. potrzebne jest ciasto francuskie, jak najcieńsze, żeby było niemal przezroczyste. W zaleznosci jaka mamy forme i jak wysokie chcemy miec ciasto uzywamy tyle platow ciasta. Ukladamy je warstwami na sobie. Każdą warstwę smarujemy rozpuszczonym masłem, co 2-3 warstwę posypujemy rozkruszonym serem feta /1 opak. sera na całe ciasto/. Im więcej warstw tym lepiej. Po ułożeniu ostatniej warstwy kroimy ciasto w szachownicę. Rozbijamy trzy jajka, dolewamy do nich pół szklanki wody gazowanej, mieszamy wszystko. Polewamy ciasto tak, żeby jajka z wodą weszły w nacięcia. Piec ok. 30 minut w temp. 180 az ciasto stanie sie zlociste. wersja na slodko: Jajka rozbijamy z cukrem, wanilią, mlekiem i zalewamy nimi ciasto. Zapiekamy żeby mleczna polewa zgęstniała. Posypujemy cukrem pudrem oraz dekorujemy bitą śmietaną lub lodami. banicę można podawać na ciepło lub na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (25)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

natasza80 05 października 2013 Uwielbiam banice. Ja uzywam bardzo cienkiego ciasta, wyglada jak papier. Zalewam 5 jajkami wymieszanymi z 1/2 kubka jogurtu naturalnego lub greckiego i 1 szklanka wody. Mikstura powina przykrywac ciasto-wtedy rosnie rewelacyjnie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grawa5 04 września 2010 A ja zrobiłam banice wczoraj na obiad i mi wyszła R-E-W-E-L-A-C-Y-J-N-A !
Użyłam gotowego ciasta francuskiego kupionego w Lidlu oraz ser feta.
Bardzo proste danie do wykonania.
Uwaga:podwaja swoja objętość !!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 02 sierpnia 2010 Próbowałam zrobić tę przekąskę, ale niestety mi nie wyszła :( Użyłam 2 rolek gotowego ciasta, było zbyt grube, namęczyłam się przy wałkowaniu na cienkie kawałki, na koniec banica i tak miała 1 cm ;) a ciasto jakieś takie w smaku i wyglądzie zakalcowate. Ale myślę, że jak ktoś potrafi to zrobić, to jest pyszna :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakoszkammm 25 lipca 2010 rikko2 - właśnie wszyscy widzimy jak ci się świetnie wiedzie... się na tą mufinkę uwziałeś jakbyś miał problemy z erekcją co najmniej. Dostało się nawet biednej , pysznej Banicy ;p;p;p :)) Tak jak powiedziała tota - dokładnie - skrzywdzony przez życie frustrat.A banica jest pyszna, ale co ty możesz o tym wiedzieć, jak o spróbowaniu oryginału, możesz jedynie tylko pomarzyć... no cóż, współczuję ci, nie pozdrwiam. Bez odbioru.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 14 lipca 2010 rikko2, najpierw zrob a pozniej komentuj.
nastepny skrzywdzony przez zycie frustrat, , ktory znalazl sobie sposob na odreagowanie. Zal mi takich ludzi.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 09 lipca 2010 Biedny rikko, tak chciał zaistnieć i ... już go nie ma... ups! ... A dla mnie to nie jest "zwykle ciasto francuskie z wodą"...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

czajnik70 03 lipca 2010 wczoraj robiłam na kolację !!! pycha!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 02 lipca 2010 Ja tam nawet bez czubricy wpałaszuję! Jutro sobie zrobię, już nie mogę się doczekać... :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Paulainka 02 lipca 2010 Ja też lubię czubricę ale bardziej szerene sol jakkolwiek się to pisze. Dzisiaj sobie z pomidorkami i śmietaną szereną dogadzałam. Czubrica jest super w faszerowanej papryce. Chyba wiem dokładnie o który rynek w Warnie chodzi :) w tamtym roku był przebudowywany, ciekawe jak wygląda w tym roku. Warnę i Złote Piaski nawiedzam co roku lub co drugi. Banicę czasem przywoze, ale jest to kłopotliwe bo potrzebuje lodowki podczas transportu. Przyprawy za to na woreczki :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń