Do góry

Desery Przepis na:

Banoffee, Bananoffee...

Banoffee, Bananoffee...

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 569

Dodano:

Odsłon: 6418

Pyszne, słodkie ciasto. Bez pieczenia. Za to szybko znikające....

Składniki

  • herbatniki Digestive, 200-250 gram
  • masa krówkowa, kajmakowa, 1 puszka (400g)
  • banany, 3-4 sztuki
  • Śmietana 30%, 400-500 ml
  • czekolada gorzka, do dekoracji
  • śmietanfix, 2-3 op.
  • ew. serek mascarpone (250 g, bezy pokruszone, 5-6 szt.)
  • masło roztopione, 150 g
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciastka rozkruszam na drobno. Masło rozpuszczam w rondelku i miksuję z rozkruszonymi ciastkami. Taką masą wypełniam spód i brzegi tortownicy. Wkładam do lodówki na jakieś pół godziny.

  2. Ubijam śmietanę 30% ze śmietanfixami i odrobinka cukru pudru (niekoniecznie). Można wzbogacić śmietanę pokruszonymi bezami lub serkiem mascarpone.

  3. Na herbatnikową podstawę wykładam masę krówkową. Następnie układam plasterki banana, ok. 3-5 mm grubości.
    Na banany wykładam masę śmietanową, dekoruję startą czekoladą, pokruszonymi bezami... W zasadzie jakie kto ma fantazje dekoratorskie:)
    W lodówce musi się chłodzić ok. 3 godzin.
    PYCHOTKA.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Barbarelka36 12 maja 2013 Ja się zbierałam jakiś czas, aż w końcu zrobiłam. Śladu w krótkim czasie po cieście nie było:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 12 maja 2013 miałam w planach zrobienie tego ciasta przy najbliższej okazji :-) widzę, że nie tylko ja :-)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń