Do góry

Desery Przepis na:

Banoffee Pie

Banoffee Pie

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 37

Dodano:

Odsłon: 3448

Niesamowite ciasto, które spróbujesz raz i będziesz chciał cały czas!

Składniki

  • 100 g masła
  • 200 g herbatników
  • 460 g masy kajmakowej
  • 4 banany
  • 500 ml śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki kakao
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić i pozostawić do wystudzenia. W tym czasie rozkruszamy ciastka na piasek przy pomocy blendera. Można ewentualnie rozkruszyć je tłuczkiem w woreczku. Dodajemy masło i łączymy w całość. Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem pergaminowym foremki. Wkładamy na 15 minut do lodówki, aby masa trochę zastygła.

  2. Następnym krokiem jest pokrycie ciasta masą kajmakową. Masę przekładamy prosto z puszki, nie ma potrzeby jej podgrzewania.
    Masę kajmakową przykrywamy plastrami bananów.

  3. Śmietanę kremówkę, mocno schłodzoną ubijamy na najwyższych obrotach. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy po małej łyżeczce serka mascarpone, ubijając na najniższych obrotach.
    Przekładamy gotowy krem na banany. Wygładzamy powierzchnię i posypujemy kakao.

  4. Gotowe ciasto chowamy do lodówki i pozostawiamy do 'zawiązania'. Ciasto jest gotowe do zjedzenia zazwyczaj po ok. godzinie. Smakuje jednak najlepiej na drugi, a nawet trzeci dzień.

  5. Ciasto gotowe do zjedzenia ;)

  6. Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń