Do góry

Desery Przepis na:

Banoffee pie

Banoffee pie

Autor: cocoblame

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 429

Dodano: 25.11.2012

Odsłon: 10593

Kruche ciasto zrobione z ciasteczek z kajmakiem, bananami i bitą śmietaną.

Składniki

  • ciasteczka owsiane (użyłam z firmy San), 250g
  • masło, 100g
  • masa kajmakowa, 1 puszka
  • banany, 2
  • śmietanka kremowa, 250ml
  • serek mascarpone, 180g
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasteczka rozkruszyć w blenderze lub ręcznie młotkiem na drobny piasek.

  2. Masło rozpuścić w garnku lub mikrofali. Przelać masło do rozkruszonych ciasteczek i dokładnie wymieszać

  3. Na foremce (do tatry, tortownicy lub małej kwadratowej) rozłożyć równomiernie ciasteczka na dnie i po brzegach. Włożyć na przynajmniej pół godziny do lodówki aż spód stwardnieje.

  4. Masę kajmakową przełożyć do małego garnka i podgrzewać na małym ogniu aż masa stanie się płynna.

  5. Banany pokroić w plasterki. Śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone, opcjonalnie dosłodzić cukrem pudrem(dałam 2 łyżki).

  6. Na ciasteczkowy, kruchy spód przelać kajmak, następnie poukładać pokrojone banany i na wierzch rozłożyć bitą śmietanę. Schłodzić w lodówce lub w zimnym miejscu min 2 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maluszekk 17 maja 2013 Wydaje się łatwe w wykonaniu i wygląda bardzo apetycznie, na pewno wypróbuje :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pierozki2 26 listopada 2012 Masa kajmakowa.Już mi się podoba. Napewno wyprubóje

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaa 25 listopada 2012 Wygląda bardzo kusząco. Koniecznie muszę wypróbować. Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń