Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka łatwa pyszna.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 153
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 37
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 153
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 37
Składniki
Przesiana make, maslo i cukier siekamy razem.Dodajemy zoltko i zagniatamy wszystko na jednolita plastyczna mase.Wyrabiamy przez chwile nastepnie zawijamy w folie i odkladamy na jakies 30min do lodowki aby sie schlodzilo. Uzywam formy o srednicy 25cm tak wiec jest to idealna proporcja na tej wielkosci forme. Rozgrzewamy piekarnik do 180° C wkladamy ciasto i pieczemy ok 25min tak aby podpieklo sie na zloto.Wszystko zalezy od mocy piekarnika.Trzeba sprawdzac czy cisato nie przypala sie.Musi upiec sie na piekny zloty kolor.
Na upieczone wystudzone ciasto nakladamy cala zawartosc puszki z kajmakiem.
Banany kroimy na plastry sredniej grubosci i ukladamy dwie warstwy na karmelu.Zawsze mozna dodac wiecej bananow jesli ktos bardzo je lubi.Dla mnie 2 to idealna porcja.
Smietanke ubijamy na wolnych obrotach do momentu az zgestnieje.Trzeba uwazac zeby nie miksowac zbyt dlugo bo zrobi sie maslo.Ubita smietane wykladamy na banany.Tak przygotowane ciasto ozdabiamy potarta czekolada i kawalkami suszonych bananow. Najlepiej smakuje schlodzone.
Zycze smacznego :)