Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składniki na 1 baranka
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 599
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 873
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 599
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 873
Składniki
Masło ucierać w salaterce aż stanie się białe. Białka oddzielić od żółtek. Do utartego masła dodać żółtka i dalej ucierać, aż masa będzie puszysta. Ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie połączyć z masą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać do masy i razem wymieszać. Formę w kształcie baranka wysmarować tłuszczem i umieścić w niej ciasto. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Ostudzić, wyjąć z formy. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na jednolitą masę, oblać nią baranka. Dokładnie obsypać go wiórkami kokosowymi. Z dwóch rodzynek zrobić oczy. Przygotować polewę czekoladową według przepisu. Ze stygnącej zrobić barankowi "ślimaczki" uszne. Baranek ładnie będzie się prezentował na plecionce z wikliny.