Przekąski Przepis na:
Baranek kokosowy

Składniki
- 5 łyżek masła
- 2 jajka
- niepełna szklanka mąki krupczatki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 rodzynki (na oczy)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka soku z cytryny
- łyżka gotowej polewy czekoladowej
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- szczypta soli
1-2 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Masło ucierać w salaterce aż stanie się białe. Białka oddzielić od żółtek. Do utartego masła dodać żółtka i dalej ucierać, aż masa będzie puszysta. Ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie połączyć z masą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać do masy i razem wymieszać. Formę w kształcie baranka wysmarować tłuszczem i umieścić w niej ciasto. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Ostudzić, wyjąć z formy. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na jednolitą masę, oblać nią baranka. Dokładnie obsypać go wiórkami kokosowymi. Z dwóch rodzynek zrobić oczy. Przygotować polewę czekoladową według przepisu. Ze stygnącej zrobić barankowi "ślimaczki" uszne. Baranek ładnie będzie się prezentował na plecionce z wikliny.
Komentarze do przepisu (0)