Do góry

Dania główne Przepis na:

baranina po arabsku z granatem

Przepis dnia 2011-01-02
baranina po arabsku z granatem

Autor: camellia

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 473

Dodano: 15.12.2010

Odsłon: 13595

bardzo ciekawa mieszanka smakowa

Składniki

  • 1 kg baraniny(najlepsza jest golonka)
  • 300g daktyli
  • 1 duzy granat
  • 3 slodkie cebule(pokrojone w kostke)
  • 4 zabki czosnku(drobno poszatkowane)
  • 1 lyzka miodu
  • 2 lyzki syropu z granatu lub sok z 1 swiezego
  • oliwa z oliwek
  • sol,pieprz
  • marynata:1/2 lyzki cynamonu,1 lyzka kuminu,1 lyzeczka mielonej koledry,2 szczypty pieprzu Cayenne
  • 1l bulionu z kurczaka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. baranine pokroic na spore kawalki,dodac 2 lyzki oliwy,syrop z granatu,posypac wszystkimi skladnikami marynaty...dobrze wymieszac i odstawic do lodowki na kilka godzin,czesto mieszajac

  2. w brytfannie delikatnie podsmazyc cebule i czosnek, dodac mieso ...zrumienic na bardzo malym ogniu,zalac sosem z marynowania,1/2 bulionu...dodac soli i pieprzu...przykryc i wstawic do piekarnika (175) na 1h30...podlewac bulionen jezeli zajdzie potrzeba

  3. w tym czasie przygotowac daktyle, wyjac pestki z granatu...20min przed koncem duszenia dodac daktyle i miod...przed podaniem posypac pestkami granatu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jakub25 19 lutego 2011 szkoda tylko,że trudno zdobyć baraninę w niektórych regionach, bo przepis jest zachęcający!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 16 grudnia 2010 Z takimi składnikami jeszcze nie jadłem baraniny, musi być pyszne...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń