Do góry

Przekąski Przepis na:

Barankowe bułeczki na Wielkanoc

Przepis dnia 2013-03-28
Barankowe bułeczki na Wielkanoc

Autor: juti10

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 349

Dodano: 27.03.2013

Odsłon: 7501

Nie mogłam się oprzeć fantastyczna dekoracje stołu .

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić z cukrem w 5 łyżkach wody ,odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać do rozczynu mąkę , sól ok. 1 łyżeczkę i 250 ml ciepłej ale nie gorącej wody .Zagnieść na gładkie ciasto, przykryć i odstawić na 30 min.

  2. Ciasto podzielić na 20 części .Z 2 kawałków uformować głowę baranka, z pozostałych zaś zrobić kulki, i uformować tułów baranka.Baranka skropić osolona wodę i posypać ziarnami.Odstawić do wyrośnięcia na 10 min.

  3. Piec 30- 35 min. w temp. 180 st.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 27 maja 2013 Wiem, że Wielkanoc dawno minęła, ale zapomniałam napisać, że wypróbowałam Twój przepis i baranek zrobił furorę. Prosty do zrobienia a stanowi piękną ozdobę stołu. Miałam tylko problem z twardością bułek. Może przez to, że były małe, po upieczeniu miały za twardą skórkę, ciężko się je gryzło ;) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 27 marca 2013 Śliczna ta dekoracja i pewnie smaczna 5 z koroną :) Wesołych Świąt Wielkanocnych!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń