Do góry

Zupy Przepis na:

Bardzo syta zupa grzybowa

Bardzo syta zupa grzybowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3112

Dodano:

Odsłon: 9394

Nie ma sezonu na grzybki, ale zawsze można użyć suszonych:) Polecam bardzo.

Składniki

  • 50g suszonych grzybów
  • 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, pól selera
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 200ml śmietany
  • pól cytryny
  • łyżka masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby dokładnie umyć, zalać 1,5l przegotowanej wody i moczyć ok.2 godzin. Po tym czasie ugotować je w tej samej wodzie.

  2. Warzywa obrać, cebulę również i w całości włożyć do ugotowanych grzybów. Dodać masło, sól i przyprawy i gotować następne 30 minut.

  3. Wywar przecedzić, wyjąć grzyby i pokroić w paski. Do wywaru dodać tylko grzyby, warzywa odrzucamy. Ponownie gotujemy wywar, zaciągamy śmietaną, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz.

  4. Podajemy z makaronem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kulinarnagosia 19 stycznia 2017 O tak, w prostocie tkwi siła :) Takie zupy lubię :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń