Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz biały

Barszcz biały

Autor: newsweek

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 621

Dodano: 15.01.2018

Odsłon: 667

Barszcz biały to jedno z moich ulubionych dań, nie tylko od święta :-)

Składniki

  • 2 l wody
  • 4 wędzone kiełbasy
  • ok 200 ml zakwasu na barszcz biały
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki tartego chrzanu
  • 2 listki laurowe
  • majeranek (wedle uznania, ja daję dużo, bo lubię)
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 4 jajka ugotowane na twardo
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka z 2 litrami zimnej wody dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Następnie dorzucamy chrzan, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok. 15 minut.

    Gdzieś w międzyczasie gotujemy jajka na twardo :-)

    Do garnka wlewamy dobrze rozmieszany zakwas. Dodajemy lekko rozgnieciony ząbek czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku i konkretną ilością majeranku.

    Śmietanę rozrabiamy w szklance. Dodajemy kilka łyżek zupy, dokładnie mieszamy i powoli dodajemy do barszczu, cały czas mieszając.

    Barszcz podajemy z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo.



    Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-)
    W innej wersji można użyć białej kiełbasy zamiast wędzonej. Trzeba wtedy do tych samych proporcji składników dodać ok. 200 g wędzonego boczku na samym początku gotowania, a kiełbasę dodajemy pokrojoną w plasterki razem z jajkiem już na talerzu.

    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 16 stycznia To są moje smaki. Dzięki, za pomysł na jutrzejszy obiad. Pycha.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń