Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz biały na zakwasie

Barszcz biały na zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 869

Dodano:

Odsłon: 1140

Barszcz biały to jedna z dwóch tradycyjnych zup, która kojarzy się z Wielkanocą w Polsce. W moim rodzinnym domu nie jedliśmy barszczu białego w Święta, dlatego postanowiłam w tym roku urozmaicić nieco świąteczne menu i przygotować barszcz na domowych zakwasie. Zupa jest pyszna, esencjonalna, sycąca i... świąteczna :) Do polecenia nie tylko na Wielkanoc!

Składniki

  • ok. 1 l zakwasu (przepis na zakwas w opisie przygotowań dania)
  • 300g kości wędzonych
  • 500 g boczku wędzonego
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
  • garść grzybów suszonych
  • 3 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • pieprz ziarnisty i mielony
  • majeranek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki chrzanu (lub więcej)
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • Dodatkowo:
  • jajka ugotowane na twardo
  • biała kiełbasa
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przepis na zakwas:
    5 łyżek mąki pszennej razowej
    600 ml przegotowanej wody
    4-5 ząbków czosnku
    6 ziaren ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    1 spora łyżka majeranku
    Dodatkowo:
    litrowy słoik
    gaza
    gumka


    Ząbki czosnku kroimy wzdłuż na pół lub na trzy części.
    Do słoika wsypujemy mąkę, zalewamy wodą, dodajemy czosnek.
    Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i majeranek. Ponownie mieszamy.
    Słoik przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na kilka dni.
    Zakwas mieszamy codziennie drewnianą łyżką. Po kilku dniach jest gotowy (ma wtedy lekko kwaśny smak).
    Gotowy zakwas przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.
    Smacznego barszczu! :)

  2. Kości i boczek przekładamy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy 30-40 minut.
    Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Kroimy je na mniejsze kawałki. Wodę zachowujemy.
    Włoszczyznę obieramy, myjemy i dodajemy do mięsa. Dodajemy również grzyby wraz z wodą z ich moczenia, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Gotujemy razem do miękkości warzyw.
    Dodajemy chrzan i rozgniecione ząbki czosnku. Wyciągamy warzywa i mięso.
    Do wywaru dolewamy zakwas cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem, (ewentualnie) solą i majerankiem.
    Do śmietany dodajemy chochlę zupy, mieszamy i dolewamy do zupy - mieszamy, aby nie powstały grudki.
    Boczek i ewentualnie białą kiełbasę kroimy na plasterki i dodajemy do zupy.
    Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń