Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz czerwony

Zupy

Autor: Bellapi

Przepisów i artykułów: 119 Ocena: 1004

Dodano: 11.01.2017

Odsłon: 586

Pożywny i smaczny.

Składniki

  • 8 buraków czerwonych
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • pół średniego korzenia selera
  • 5 - 6 ziemniaków
  • por biała część
  • 1,5 litra wywaru drobiowego
  • 4 listki laurowe
  • 4 - 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • ocet winny biały
  • śmietana 18%
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w plasterki.
    Bulion wlewamy do garnka zagotowujemy.
    wsypujemy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków i pora.
    Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie.
    Gotujemy do miękkości.
    Następnie wrzucamy ziemniaki i pora.
    Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
    W między czasie doprawiamy solą i pieprzem.
    Na koniec gotowania dodajemy 2 - 3 łyżki octu winnego.
    Śmietanę możemy dodać w zależności od upodobań, bezpośrednio do miski z porcją zupy, bądź hartując w 2 łyżkach gorącej zupy ok. 200 ml śmietany, wlewając ją następnie do garnka z zupą.
    ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń