Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz czerwony na wędzonych kościach od schabu

Barszcz czerwony na wędzonych kościach od schabu

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 2428

Dodano:

Odsłon: 222

Barszczu nikomu nie trzeba chyba przedstawiać, gotuje się go w każdym domu. Tylko od inwencji kucharza zależy, z jakich mięs lub kości będzie wywar, czy znajdzie się w nim fasola Jaś albo inne dodatki. Moja wersja to moc soczystych i słodkich buraków połączona z wędzonym aromatem mięsa na kościach od schabu. Domowo, pysznie i porcja w ilości, która pozwala na zrobienie zapasów na czas, kiedy dopadnie nas kulinarne lenistwo.

Składniki

  • 500 - 700 g kości wędzonych od schabu (mogą być także mrożone)
  • 6 - 7 średniej wielkości buraków
  • 5 dużych ziemniaków
  • 3 duże marchewki
  • 2 łyżki octu lub sok z 1 cytryny
  • 300 g śmietany 18% (kwaśnej)
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki siekanego kopru (świeży lub mrożony)
  • sól, świeżo zmielony pieprz, majeranek, 3 - 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
  • woda
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kości podzielić na mniejsze kawałki, zalać około 2 litrami zimnej wody, wstawić na gaz i na małym ogniu doprowadzić do zagotowania. Zebrać łyżką lub sitkiem nieczystości, dalej gotować.
    Warzywa obrać, opłukać, buraki wrzucić do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól
    i gotować do miękkości, . Wyciągnąć z garnka, przestudzić zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kości obrać z mięsa, odłożyć.

  2. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewki w pół lub ćwierć talarki, wrzucić do garnka i gotować do czasu, aż będą prawie miękkie. Dodać starte buraki, mięso wędzone, ocet; doprawić pieprzem i majerankiem. Dolać wody w takiej ilości, by konsystencja zupy Wam odpowiadała.
    Śmietanę połączyć z 1 chochelką zupy, stopniowo dodawać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Zupę na chwilę ściągnąć z gazu, dodać "zaklepkę", koper i gotować jeszcze około 3 - 5 minut.
    Podawać z chlebem lub solo.
    Smacznego.
    Recycling: z podanych ilości składników wyjdzie około 4 litrów zupy (lub więcej), warto kilka porcji wlać do słoików, zapasteryzować i zostawić "na czarną godzinę". Bardzo dobrze się przechowuje i nie traci smaku, po otwarciu należy ją jedynie zagotować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń